Bestuursorganen moeten regelmatig beslissingen maken om hun werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Soms hebben deze beslissingen weinig impact op andere partijen, maar vaak ook wel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het besluit van een overheidsinstantie om voor een bepaald gebied bouwvergunningen uit te geven. Indien u een bouwvergunning wilt aanvragen maar uw verzoek wordt afgewezen, dan kunt u tegen deze beschikking in bezwaar gaan met behulp van een bezwaarschrift. Hieronder leest u wat een beschikking exact inhoud en welke punten u dient op te nemen in uw bezwaarschrift.
Wat is beschikking?
Een beschikking is een schriftelijk besluit van een bestuursorgaan dat niet algemeen is. Dat wil zeggen, dat het een specifieke, concrete of individuele vorm van een besluit is. In het geval van het eerdergenoemde voorbeeld zou een bepaalde partij een bouwvergunning kunnen aanvragen. Ongeacht of het bestuursorgaan besluit om deze aanvraag goed te keuren of af te wijzen, spreken we in dit geval over een beschikking. Het is namelijk een specifiek besluit om partij X wel of geen bouwvergunning te verlenen.
Hoe stel je een bezwaarschrift op?
Indien u het niet eens bent met een beschikking door een bestuursorgaan, kunt u daartegen bezwaar maken bij het betreffende bestuursorgaan of bij een door dat bestuursorgaan ingestelde bezwarencommissie. Indien gewenst kunt u uw kwestie ook voorleggen aan de bestuursrechter welke dan grondig naar de inhoud van het besluit kijkt en de manier waarop het besluit tot stand is gekomen.
Ongeacht bij welke partij u uw bezwaar indient zult u hiervoor een bezwaarschrift op moeten stellen. Een bezwaarschrift bevat doorgaans de onderstaande punten:
- Uw contactgegevens en burger servicenummer.
- De datum van de beschikking waar u bezwaar op wilt maken.
- Een kopie van de beschikking in kwestie.
- Argumentering waarom u het niet eens bent met de beschikking en dat u dit graag nader wilt uitleggen in een hoorzitting.
- Hoe de beschikking volgens u moet luiden.
- Eventuele vergoedingen.
- Een verzoek om te wachten met het uitvoeren van de beschikking.
Indien u een bezwaarschrift wilt indienen is het van groot belang dat u dit voor het einde van de bezwaartermijn doet.
Meer kans maken dat uw bezwaarschift in uw voordeel werkt?
De toegang tot een bezwarencommissie of de bestuursrechter is tamelijk laagdrempelig. Hierdoor bent u als burger zelf in staat om te procederen in het bestuursrecht, echter is dit in de meeste gevallen niet aan te raden. Het bestuursorgaan is namelijk bekend met dit soort zaken terwijl het voor u waarschijnlijk niet behoort tot uw dagelijkse werkzaamheden.
Indien dit het geval is, dan kunt u beter contact opnemen met een deskundige advocaat. Cura Advocaten staat u graag bij en heeft dergelijke, deskundige advocaten in huis welke u graag bijstaan in deze bestuursrechtelijke kwesties. Neem vrijblijvend contact met ons op via: 058 2011 911.